18 09 2010 13:55

Се поставуваат тротоари во Карпош

Се поставуваат тротоари во Карпош

Жителите на Карпош ќе добијат тротоари на главната улица што минува низ населбата. Тротоарите се во должина од 1340 метри, а ќе се постават од кај мостот во центарот на населбата до некогашниот салон на НАМА.

Во 2008 година е изработена техничката документација за изградба на тротоари на улицата 100 во населбата Карпош.Должината на трасата изнесува 1340 метри, а вредноста е 5,3 милиони денари.Моментално се работи на машински ископ и поставува на тампонот и рабни ивичници, по што ќе се наредат бекатон плочките- вели Момчили Јовановски, раководител во Секторот за урбанизам. Изведувач на работите е „Имак од Гостивар“, а рок за завршување е 60 дена.

Се поставуваат тротоари во Карпош

13°C

Влажност: 88%

Притисок: 1025mb


 1. сре. 1 окт 8°C / 24°C
 2. чет. 2 окт 12°C / 23°C
 3. пет. 3 окт 12°C / 22°C
 4. саб. 4 окт 11°C / 18°C
Club Nama Club Nama
-->
Key Value
Laravel version 4.0.6
Environment production
Timezone UTC
Locale en
Key Value
Current route vestRead
Current controller action Vest@getRead
Routes
intervju
intervjuRead
kolumni
kolumniRead
magazini
magaziniRead
ponaska
ponaskaRead
foto-vest
foto-vestRead
osvrti
osvrtiRead
pisma
pismaRead
reportazi
reportaziRead
soopstenija
soopstenijaRead
aglomeri
aglomeriRead
vest
vestRead
dnevniRead
hronikaRead
kulturaRead
politikaRead
ekonomijaRead
sporti
sport
sportRead
zabava
zabavaRead
get marketing
get impresum
Home.index
Home.create
Home.store
Home.show
Home.edit
Home.update
patch Home/{Home}
Home.destroy
get /
get feeds
There are no log entries.
No. Query Bindings Time
1
select * from `navigacijaLV` where `parent` = ?
0 0.2
2
select * from `novosti` where `novost_url` = ?
se-postavuvaat-trotoari-vo-karpos 0.3
3
select * from `soopstenija` where `datum_od` <= current_date() and `datum_do` >= current_date() order by `datum_do` desc
0.32
4
select * from `aglomer` order by `datum` desc limit 1
0.23
5
select * from `ponaski` order by `datum` desc limit 1
0.12
6
select * from `magazin` order by `datum` desc limit 1
0.13
7
select * from `kolumni` order by `datum` desc limit 1
0.1
8
select * from `intervjua` order by `datum` desc limit 1
0.16
9
select `kategorii`.*, `novost_kat`.`novost_id` as `pivot_novost_id`, `novost_kat`.`kategorija_id` as `pivot_kategorija_id` from `kategorii` inner join `novost_kat` on `kategorii`.`kategorija_id` = `novost_kat`.`kategorija_id` where `novost_kat`.`novost_id` in (?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?)
13706, 13705, 13704, 13703, 13702, 13700, 13699, 13698, 13696 0.29
10
select * from `novosti` where `novost_id` in (?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?) order by `datum` DESC limit 9
13706, 13705, 13704, 13703, 13702, 13700, 13699, 13698, 13696 0.29
11
select `novost_kat`.`novost_id` from `novost_kat` inner join `novosti` on `novosti`.`novost_id` = `novost_kat`.`novost_id` where `novost_kat`.`kategorija_id` in (?, ?, ?, ?, ?, ?, ?) and `novosti`.`published` = ? and `novosti`.`top` = ? order by `datum` desc limit 9
1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 1, 0 0.29
Timer Elapsed Time (Seconds)
Total 0.04653
Variable Value
aglomer
Array
(
  [0] => Array
    (
      [0] => Array
        (
          [id] => 10
          [aglomer_url] => novi-ceni-stari-bolki
          [naslov] => Нови цени – стари болки
          [story_short] => <p>Новите цени на патарините во државата деновиве ги шокираше домашните 
возачи, бидејќи на странците оваа ситна разлика сигурно не им игра 
некоја битна улога. Така сега, таксата за користење на патот Скопје – 
Куманово во еден правец чини 100-ка, наместо 80 денари. Малку но нели, 
има разлика!</p>
          [story_long] => <p>Основната дилема кај повеќето граѓани е прашањето што ќе добиеме за тие пари. Дали ќе се подобри или измени севкупната инфраструктура, асфалтната подлога и сигнализација, па поради тоа беше неминовно да дојде до зголемување на цената. А ситуацијата на терен, е токму спротивна. Многу повеќе дупки и крпеници, одколку чист асфалт. Делницата од Скопје до Куманово практично е подолг период неупотреблива на десната страна од автопатот. Што од дотраеноста, што од товарот на камиони, патот е преполовен. Вдлабнат – уништен. Оние кои често го користат ги избегнуваат опасните зони, но оние кои првпат го возат се стекнуваат со многу опасно и непријатно искуство. Поискусните возачи ја користат само левата страна на патот, но со тоа ги кршат сообраќајните правила и можат да се соочат со санкции од собраќајната полиција.</p><p>Во екот на туристичката сезона, сосема необјаснива е и таксата за странците во тарифниот модел на наплатата на патарините. Па така, домашните 60 денари, странците „по слово на закон“ ги чини 1,50 евро, иако официјалниот курс вели дека за 61,7 денари се добива едно евро. Втората категорија на делницата по македонскиот друм чини 80 денари, а за странците „вреди“ 2 евра. Логиката и не мора да се бара. Ја нема. Нема многу ни грижи што најновите чекања на наплатниот пункт Романовце деновиве се и до 30 минути. Тамам толку колку што е потребно време да се дојде од Скопје до Куманово.</p><p><img src="http://images.kumanovonews.com/intervjua/milutin-stancic.jpg" class="fleft" width="220" /></p><p>“Прописно“ тарифирање ја опфаќа и праксата странците кои ќе платат со 10 евра да добијат кусур во денари!? Никој не ги прашува што со непредвидливиот вишок. Нека се снаоѓаат. А да посакаат да ги сменат парите, нема менувачница на излез од земјава на преминот Табановце. Нема логика. Е нема. И додека ревносно се применуваат новите цени, старите болки за патниците – домашни и(ли) странци, остануваат.</p><p>Сообраќајната сигнализација пак е посебна приказна. Така на дел од делницата Скопје – Куманово на исклучувањето за Крива Паланка, невозможно е човек да ја пронајде таблата и патоказот за Свети Николе! Постои само патоказ „Хотел 200 метри“. Името на објактот - „Сателит„, некаде исчезнал. На излезот од Куманово во делот кај населбата Карпош, видливо е исклучувањето за Крива Паланка, десно. Ама е нејасно каде пак води патот право, бидејќи нема никаква табла за Скопје. Слична слика се воочува и кај делницата Крива Паланка – Куманово, кај исклучувањето за автопатот каде „недостасува“ знак на патот на кој е забранет сообраќајот за возила од насока на кој е свртен знакот. Иако станува збор за автопат.</p><p>Меѓутоа, пак, беспрекорно се поставени новите табли со имињата на автопатот Александар Велики, Мајка Тереза, Гоце Делчев... Затоа на место се коментарите на социјалните мрежи, дека наместо Александар, Дупките се големи, а дека делницата Скопје – Велес може да се преименува како и книгата - Крпен живот.</p><p>Милутин Станчиќ, раководител на Културниот центар на Србите во РМ - Спона</p>
          [slika_short] => http://images.kumanovonews.com/content/mali_novi/vesti/dnevni/2013/patarina-romanovce-guzva-1.jpg
          [slika_long] => 
          [datum] => 2014-07-16 14:07:03
          [avtor] => Милутин Станчиќ
          [published] => 1
          [tema] => Коментар
        )

    )

)
content <div class="page"> <div class="date"> 18 09 2010 13:55</div> <h4>Се поставуваат тротоари во Карпош</h4> <div class="fb-like" data-href="http://lv.kumanovonews.com/vesti/se-postavuvaat-trotoari-vo-karpos" data-width="The pixel width of the plugin" data-height="The pixel height of the plugin" data-colorscheme="light" data-layout="standard" data-action="like" data-show-faces="false" data-send="true"></div> <img src=" http://images.kumanovonews.com/admin/..//content/mali/vesti/dnevni/trotoari-rk-m.jpg" alt="Се поставуваат тротоари во Карпош" class="grid-7"> <!-- <div class="clearfix"></div> --> <p>Жителите на Карпош ќе добијат тротоари на главната улица што минува низ населбата. Тротоарите се во должина од 1340 метри, а ќе се постават од кај мостот во центарот на населбата до некогашниот салон на НАМА. </p> <p>Во 2008 година е изработена техничката документација за изградба на тротоари на улицата 100 во населбата Карпош.Должината на трасата изнесува 1340 метри, а вредноста е 5,3 милиони денари.Моментално се работи на машински ископ и поставува на тампонот и рабни ивичници, по што ќе се наредат бекатон плочките- вели Момчили Јовановски, раководител во Секторот за урбанизам. Изведувач на работите е „Имак од Гостивар“, а рок за завршување е 60 дена.</p> <img src="http://images.kumanovonews.com/admin/..//content/golemi/vesti/dnevni/trotoari-rk-g1.jpg" alt="Се поставуваат тротоари во Карпош" class="grid-7"> </div>
errors
Array
(
  [0] => Array
    (
    )

)
intervju
Array
(
  [0] => Array
    (
      [0] => Array
        (
          [intervju_id] => 72
          [intervjuiran] => Игор Михајловски
          [intervjuiran_url] => igor-mihajlovski
          [naslov] => Младите кумановски кошаркари ќе добијат шанса во мојoт тим
          [intervju_url] => mihajlovski-mladite-kumanovski-kosarkari-ce-dobijat-sansa-vo-mojot-tim
          [intervjuiran_slika] => http://images.kumanovonews.com/intervjua/igor-mihajlovski.jpg
          [intervju] => <p><strong>Со Ѓорѓевиќ, Даниловиќ, Лончар, го освоил Купот 
на Европските шампиони, а по примерот на неговите тренери Вујошевиќ и 
Обрадовиќ сака да им даде шанса на младите кумановски кошаркари да го 
остварат својот сон.</strong></p><p><strong>Како нов тренер на КК Куманово во ексклузивно интервју за KumanovoNews, Михајловски раскажува за неговите кошаркарски почетоци и тренерски визии во новиот клуб.</strong></p><p>Размислувавте ли долго пред да ја прифатите тренерската позиција во клубот?</p><blockquote><p>Кога добив повик дека клубот се интересира за мене, договоривме состанок уште истата вечер. Мислам дека 5 минути беа премногу. Толку ни требаше да се договориме. Управата даде подршка на мојата идеја, мојата визија за клубот, а тоа беше развој на млади играчи. Тоа беше доволно за да оствариме соработка. Уште како кошаркар, имав амбиции да бидам тренер. Зошто да не почнам во мојот град. 5 години имам своја школа од која произлезе кошаркарски клуб, а сега добив шанса да дебитирам како тренер во Првата лига.</p></blockquote><p>Задоволни ли сте од играчите со кои располагате во моментот?</p><blockquote><p>Јас ги бирав играчите, и во тоа никој не ми се мешаше. Младеновиќ и Јаневски беа со договор, и останаа во екипата. Сите останати се доведени според можностите и буџетот што го има клубот. Играчите се на возраст од 23-26 години, освен Мандиќ кој е повозрасен. Тој ќе има задача со своето искуство да ги предводи младите. Ова не е тим за една сезона. Костовски ќе биде капитен на екипта, и мислам дека го заслужува тоа. Мојата визија за кошарката е дека доколку сакате да победите некоја екипа, ќе треба да одбраните еден напад повеќе од противникот. Добра одбрана носи додатна мотивација кога е во прашање нападот. Една од карактеристиките со моето доаѓање би требало да биде и брзата игра, контра напад, полу-котнра и одлична транзиција и многу движења. Одбраната беше моја посилна страна како играч, така да тоа ќе се обидам да им го пренесам на моите кошаркари. Ние ќе работиме сето тоа да функционира што подобро на теренот.</p></blockquote><p><img src="http://images.kumanovonews.com/content/mali_novi/sport/2014/igor-mihajlovski-3.jpg" /></p><p>Можеме ли да очекуваме нови засилувања во тимот?</p><blockquote><p>Ние сме со тимот десетина дена и сеуште работиме на физичката подготовка. Сеуште е рано. Треба да се види како ќе се вклопат играчите и дали ќе има потреба од засилување. Се надевам дека и повредите ќе не одминат, за да не бидеме присилени на таков чекор. Доколку има потреба од засилување, тоа може да се случи по подготвителниот период. На овој тим ќе се даде поголема шанса, и со работа ќе се отсранат одредени киксови кај играчите. Решението нема да го бараме во промена на играчите.</p></blockquote><p>Кои се амбициите на клубот?</p><blockquote><p>Прва амбиција е да се влезе во Супер-лигата. Ако не се пласираме во Супер-лига тоа ќе биде неуспех за нас. Што и да се случи потоа нема да биде трагедија. Пласирањето во Плеј-офот е наша огромна желба, меѓутоа тоа мора да остане во сенка. Останатите екипи имаат поголем буџет од нас, а поголемиот буџет носи и посилни играчи. Она што можеме да го ветиме овој момент е дека сите противници нема да сметаат на сигурни 2 бода против Куманово. Секоја екипа ќе се намачи доколку сака да биде победник. Што се однесува до БИБЛ лигата немаме преголеми амбиции, битно е да се продолжи учеството. Преку БИБЛ лигата ќе ја развиваме екипата. Немаме посебни амбиции, што не значи дека нема да дадеме максимум во конечниот пласман.</p></blockquote><p>Ве плаши ли еуфоријата од првиот тренинг и големите очекувања од јавноста?</p><blockquote><p>Не можам да кажам дека ме плаши, меѓутоа мора да бидеме многу претпазливи. Треба да се знае дека оваа екипа е комплетно нова. Имаме 4 играчи од минатата сезона, и 8 нови кошаркари. Многу погрешно е да се констатира дека ова е многу јак тим и дека титулата сигурно е наша. Ние имам помал буџет во однос на минатата сезона. Ќе треба време додека да се вклопат играчите и да се состават сите коцки. Доколку имаме шанса да ја зграпчиме титулата тоа ќе го сториме. Меѓутоа неможеме од оваа перспектива да кажеме дека имаме супериорен тим. Не треба да заборавиме на МЗТ Скопје кој ќе игра во Јадранската лига, Работнички кој гради одличен тим и останатите екипи.</p></blockquote><p><img src="http://images.kumanovonews.com/content/mali_novi/sport/igor-mihajlovski-makedonija.jpg" class="fleft" /></p><p>Секогаш е дискутабилно колкаво искуство му треба на млад тренер пред да превземе одговорност да води прва екипа на некој клуб. Вие досега не сте биле дел од стручен штаб на некоја екипа. Како ќе се снајдете?</p><blockquote><p>Јас ја имам поминато тренинг школата на Партизан преку Душко Вујошевиќ, Жељко Обрадовиќ и професорот Александар Николиќ, кој во тоа време беше советник и присуствуваше на секој тренинг. Ги знам методите на Работнички и МЗТ, и имам десетгодишно репрезентативно искуство. Бев селектор на кадетската репрезентација на Македонија и помошник тренер на Медитеранските игри каде што добив одредено искуство како тренер. Од мојата школа произлезе клуб кој минатата година се натпреваруваше во Третата лига, така што оваа година дебитирам во Прва лига. Тука се и сите семинари и тренерски усовршувања во текот на минатите години. Мислам дека имам акумулирано доволно знаење, а сега имам шанса сето тоа да го имплементирам на терен и да го пренесам на играчите. Свесен сум дека Марин Докузовски, Змаго Сагадин, кои се тренери преку 20 години ќе бидат во предност во однос на мене, меѓутоа Емил Рајковиќ е пример, дека не е погрешен чекорот поранешен играч веднаш да стане тренер. Затоа барам разбирање од играчите, а најмногу од публиката доколку се случи тренерска грешка.</p></blockquote><p>Ќе дадете ли поголеми шанси на младите кошаркари од Куманово? Порано имаше такви обиди но за жал без поголеми резултати. Кумановци бараат повеќе свои деца на теренот, но и резултати.</p><blockquote><p>Во Куманово има многу кошаркарски школи, една од нив е и мојата. Затоа мислам дека децата и младите во Куманово сакаат да тренираат кошарка. Кај нас се мисли дека кошаркар со 17 години е млад, и се смета дека има време за него. Според моите искуства, секој добар играч треба да се стави во оган што порано, да тренира со првиот тим, да му се даде шанса за да ги покаже своите квалитети. Постоеше можност во тимот да има уште еден играч од Куманово, меѓутоа на крај испадна дека за тоа е премногу рано. Треба да започне соработка на школите во Куманово и тука да се црпат нови играчи. Во наредните години сигурно во првиот тим ќе бидат вклучени неколку кумановски играчи, а според нашите проценки некои од нив би требало да бидат во составот од 12 играчи и да имаат своја улога на натпреварите. Апелирам до сите млади кошаркари да тренираат напорно, а на најзаслужните сигурно ќе им пружам шанса. Сепак за тоа треба повеќе време. Бараме разбирање од кумановската кошаркарската јавност и да ја подржи оваа идеја. Некогаш овој модел на развој на наши млади играчи може да даде негативен резултат на семафорот, но долгорочно сигурно ќе има позитивни резултати. Тоа е дел од мојата визија до која ќе се држам без разлика што ќе се случува.</p></blockquote><p><img src="http://images.kumanovonews.com/content/mali_novi/sport/igor-mihajlovski-m3.jpg" class="fleft" /></p><p>Вие ја добивте вашата шанса во вистински момент и ја искористивте на најдобар можен начин. Какви беа вашите почетоци во кошарката?</p><blockquote><p>Јас со неполни 15 години успејав да влезам во најдобрите 12 играчи на Куманово. Многу е битно млад играч на тие години да биде дел од првата сениорска екипа. Јас во тој тим имав одредена минутажа, 5-10 минути, па се сеќавам во натпревар против Кожув имав постигнато 13 поени. На 15 години тоа е непроценливо искуство и укажана чест од тренерот Раде Георгиевски. Тогаш играв заедно со сега, мојот помошник тренер Страшо Тодоровиќ, кој во тоа време беше одличен играч. Денеска имплементацијата на млади играчи во тимот оди малку потешко. Обично играчите се вклучени, но го одработуваат само загревањето со тимот, а го гледаат остатоткот од тренингот.</p></blockquote><p>Како стигнавте до КК Партизан?</p><blockquote><p>После само една сезона во Куманово, бев забележан од еден човек, кој беше воено лице во Куманово, а имаше контакт со челните луѓе на Партизан во Белград. На негова сугестија, дека постои еден играч кој може да биде интересен, бев повикан на проба од Душко Вујошевиќ. Одкако ги задоволив потребите, на неполни 16 години пристигнав во Партизан. Првата сезона тренирав во првиот тим, но настапував само во јуниорското првенство. Се укажа една шанса и првиот натпревар го одиграв против Задар. Беше тежок натпревар, тогаш почнаа и националните подеби. Тоа беше мојот прв натпревар за Партизан. Следната година клубот го презема Жељко Обрадовиќ, и бев во селекцијата на 12 кошаркари од тимот. Во тоа време во Купот на Шампионите играа 10 играчи, а јас бев единаести-дванаести кошаркар во ротацијата. Александар Ѓорѓевиќ имаше повреда во одреден период, така да играв на негово место. Јас бев јуниор, а во тоа време на моите позиции играа Предраг Даниловиќ, Никола Лончар, Иво Накиќ, Драгиша Шариќ, кои беа големи кошаркари и веќе имаа име на кошаркарската сцена. Политиката на Партизан е дека млад играч мора да игра. Така добивме шанса а подоцна бевме пратени на калење во Борац Чачак, кој беше филијала на Партизан. 1993 година дојде до економска блокада и војната во поранешната држава и сите играчи се разбегаа. Мој избор беше да се вратам во Македонија. Во 2001 година се вратив во Куманово со цел да се одолжам на градот и на оваа публика.</p></blockquote><p>Имате ли конакти со поранешните соиграчи од Партизан?</p><blockquote><p>Највеќе конактирам со Млаѓам Шилобад и Зоран Стевановиќ, кој е претседател на сите категории во КК Партизан. Минатата година често бев на натпреварите на Партизан, се сретнав и со претседателот на клубот Предраг Даниловиќ, а оваа лето требаше да присуствувам на тренерско усовршување.</p></blockquote><p>Екипите на Партизан, Црвена Звезда се репер за професиналност и успешност. Далеку ли е Куманово од таква организација, и можноста да креира таков бренд?</p><blockquote><p>Во времето кога јас пристигнав во Партизан, разликата помеѓу клубовите тука, конкретно Куманово и Партизан беше огромна. Меѓутоа глобализацијата, учеството на Македонија на пет Европски првенства, развојот на кошарката, па и освоеното четврто место во Литванија направи таа разлика меѓу овие клубови и нашите да биде помала, но сеуште има. Новата управа и организација од пред десетина дена има за цел да се приближи кон тоа што го прават белградските гиганти. Ова што го планираме ние не се остварува преку ноќ, и целта е долгорочна. Тоа што го јас имам поминато во Партизан, сакам да го пренесам тука.</p></blockquote><img src="http://images.kumanovonews.com/content/mali_novi/sport/2014/igor-mihajlovski-2.jpg" /><p>Што е исто, а што е разликата на КК Куманово во времето кога последен пат игравте во клубот, и денеска?</p><blockquote><p>Кога јас се вратив во Куманово клубот имаше огромен буџет, и амбиција да преку ноќ оствари голем успех. Тоа не донесе резултат. Треба да поминат од 2 до 4 години па клубот да постигне нешто позначајно. Се создаде огромен притисок врз играчите и клубот, иако имаше 5-6 репрезентативци. Таа сезона игравме финале, што е успех иако јавноста не го доживува тоа така.</p></blockquote><blockquote><p>Денеска клубот е реорганизиран, и ќе се потрудиме да произведеме поголем број на играчи, да оствариме што поголем успех, да се посветиме на развој на младинските категории. Моделот кој сакаме да го инсталираме е долгорочен.</p></blockquote><p>Дали успевате да го следите Светското првенство и имате ли свои фаворити?</p><blockquote><p>До сега се изиграа неколку кола, така да неможе да се прогнозира. Репрезентациите играат променливо. Не навивам стрикно за никого, меѓутоа ги подржувам Србија и Хрватска. Со Ѓорѓевиќ сме биле соиграчи, и сигурно не е исто кога ја гледам неговата репрезентација во однос на останатите. Фаворити се секако Шпанија и Соединетите Американски Држави. За овие две репрезентации мислам дека ќе го доживеат како неуспех резултатот од оваа првенство доколку не го освојат. Веројатно држи вода оваа изјава на Ѓорѓевиќ дека тие се главни фаворити за злато, а останатите ќе се борат за бронза.</p></blockquote><p class="fright">Стефан Николиќ</p>
          [datum] => 2014-09-05 12:06:31
          [published] => 1
          [intro] => <p><strong>Игор Михајловски е еден од најдобрите и најуспешните поранешни кошаркари од
 Куманово. На 15 години играл за првиот тим на Куманово, по што заминал 
во белградски Партизан. </strong></p>
        )

    )

)
kolumna
Array
(
  [0] => Array
    (
      [0] => Array
        (
          [kolumna_id] => 114
          [avtor] => Владимир Трајковски
          [avtor_url] => vladimir-trajkovski
          [naslov] => Толку далеку, а толку близу
          [kolumna_url] => tolku-daleku-a-tolku-blizu
          [avtor_slika] => http://images.kumanovonews.com/kolumni/vladimir-trajkovski-1.jpg
          [intro] => <p>Владимир Трајковски </p>
          [tekst] => <p>Еден тон реакции на изјавата на претседателот за незаминувањето на младите и причините за тоа, главно во рамки на неговиот комплициран однос со реалноста или нејзиното, овојпат целосно, напуштање како и потребата што поскоро да и се врати на истата. Сите овие реакции, секако, се на место. Меѓутоа објаснувањето што го даваат не е доволно.</p><p>Господинот не само што ја нема напуштено реалноста, туку напротив, повеќе од било кога ја држи цврсто, но својата реалност, само својата, онаа во која тој е претседателот. Ќе кажете дека не му вреди многу затоа што тој е на функцијата само формално, дека нема никаква реална моќ за одлучување, но тој никогаш не ни бил заинтересиран за тоа, него го интересира само изгледот на нештата, само формалноста според која тој е шеф на државата. Тоа е впрочем мотивацијата за изјавите за кои сум убеден дека и тој самиот знае дека се спектакуларно глупави. Тој го одработува вториот мандат, кој му беше даден, како да е коцкарски долг и секако се надева на трет.</p><p>Пишувањето за него, спротивно на изгледите, е тешко и до сега содржеше доза на задршка, ова само поради почитта кон сите кои служат во македонска униформа, меѓутоа тој ги извади сите кочници на својата политичка немисла, па ќе мораме и ние да го направиме истото со својата мисла.</p><p>Нашиот претседател е опортунист од најдолен вид, апсолутно свесен за своите недела, кои ги прави само за да ги задоволи своите крајно себични и тесни интереси. Секако дека човекот е спремен да гази по нашето достоинство и интелект кога нема проблем да гази по своите. Нему не му е под честа формално да е прв во државата, а за секој потег да мора да бара дозвола, да не смее ниту еднаш да го употреби суспензивното вето, барем во театрални цели, да ги одмолчи сите цивилизациски назадувања пред се во изразувањето како потрага по вистината. Сето ова за да може да оди по приеми, да се вози во блиндирани возила пред кои ќе биде стопиран сообраќајот, да може да се слика со странски државници и тоа да го прави на грбот на достоинството и благосостојбата на својата нација за која сведочи дека толку многу ја сака.</p><p>Ѓорге Иванов не предаде сите со тоа што се предаде самиот себе. Сите приказни за неговото учество во почетоците на македонскиот плурализам, за демократијата, слободата и потрагата по вистината, за доведувањето на Ѓинѓиќ при крајот на 80-те, сега сето тоа вреди колку и неговиот меѓународен кредибилитет. Сето тоа било само една долга и комплексна измама кон јавноста општо, на крај на која ќе се зграби власта за да преку неа се задоволат ниските страсти и им се покаже средниот прст на сите кои до таму биле со вас и на се во што сте се преправале дека верувате.</p><p>Добрата вест е дека господинот сам по себе нема никаква политичка тежина и дека со пропаѓањето на актуелната политика ќе пропадне и тој, во заборавот на нашата историја како пијана ноќ на која не сакаме многу да се присеќаме.</p><p>Она што го предизвика политиката од која е дел Иванов, е специфичното делување на опозицискиот блок чија централна понуда е враќањето на демократијата и слободата и&#160; истиснувањето на партиската политика од општествените пори во кои не и е место.</p><p>Меѓутоа ова изгледа никој му го нема кажано на градоначалникот на општина Центар кој пред една година доби одлична платформа за промоција на опозициските политики и пред се вредности. Така истиот кој ја галванизираше целата опозициска и независна јавност за да му помогне да избоксира победа во третиот круг, дошол на идеја (наводно било во неговата програма) дека на боемите во Скопје им фали инфрастрктура. Мерило дека состојбата е тажна е тоа што очигледно треба на либерал да му објаснуваш дека некои работи во општеството се случуваат спонтано или никако. Тоа што сега во Дебар маало има улица затворена за сообраќај, поплочена со коцка, во која има кафеани и која се вика боемска, не значи дека и навистина на истото место има вистинска боемска улица. Како што Жерновски не го прави боем тоа што на отворањето носеше аскот. Кому ќе кажеме и кој ќе ни верува за репресијата на ДПМНЕ кога очигледно сме доволно слободни за да се занимаваме со боемштина. Секако дека Жерновски таму не беше сам.Наредниот ден возевме велосипеди, нормално. Активности кои ја хранат сликата за нормалноста во инаку ненормалната република, кои служат да се прикаже дека состојбата е до тој степен средена па може да се зафатиме со тривијалности.</p><p>Овој негов проект, подржан од обдуваната, урбана „елита“, која мисли дека лебди над плебсот, неправедно не е изложен на истата количина потсмев како и на пример галиите во Вардар или било кој од најголемите хитови на СК2014.</p><p>Шансата преку делувањето од Центар да бидат надминати границите на општината и на јавноста да и биде даден увид во опозициската политика која би била водена на републичко ниво, засега е толку нападно неискористена. Се сомневам дека ова е така, затоа што за тоа нема лична потреба Жерновски. Нему не му треба такво делување, тој веројатно смета дека не е фино на таков начин да бранува и наместо тоа се реши де факто да се пензионира од активната политика и да се фрли на хортикултура и угостителство, од нив, нели, никој нема завршено во затвор. Поведение кое суштински се разликува од она на Хорхе само по елоквентноста, овде искористена како средство за измама и дифлекција.</p><p>Неговиот најголем успех до сега е тоа што покажа дека опозициската политика и покрај скоро девет години порази сеуште се нема целосно излечено од салонските политичари, од „празните костуми“, од реториката која не кажува ништо и дека сеуште се нема спуштено во македонската кал, зашто само преку тоа искуство ќе може да и биде прикажано она што мора да се прави.</p><p>P.S. Ако некој се сети или знае, нека ми каже зошто СДСМ немаше свој кандидат во Центар.</p>
          [datum] => 2014-09-29 00:00:00
          [published] => 1
        )

    )

)
menus
Array
(
  [0] => Array
    (
      [0] => Array
        (
          [kategorija_id] => 1
          [kategorija_url] => vesti
          [kategorija_naziv] => Вести
          [title] => Вести
          [redosled] => 1
          [parent] => 0
          [fp_items] => 7
        )

      [1] => Array
        (
          [kategorija_id] => 3
          [kategorija_url] => sport
          [kategorija_naziv] => Спорт
          [title] => Вести за спортот во Куманово
          [redosled] => 3
          [parent] => 0
          [fp_items] => 5
        )

      [2] => Array
        (
          [kategorija_id] => 5
          [kategorija_url] => zabava
          [kategorija_naziv] => Забава
          [title] => Забава
          [redosled] => 5
          [parent] => 0
          [fp_items] => 5
        )

      [3] => Array
        (
          [kategorija_id] => 11
          [kategorija_url] => kolumna
          [kategorija_naziv] => Колумни
          [title] => Колумни
          [redosled] => 12
          [parent] => 0
          [fp_items] => 5
        )

      [4] => Array
        (
          [kategorija_id] => 16
          [kategorija_url] => retrospektiva
          [kategorija_naziv] => Ретроспектива
          [title] => Ретроспектива
          [redosled] => 15
          [parent] => 0
          [fp_items] => 5
        )

      [5] => Array
        (
          [kategorija_id] => 17
          [kategorija_url] => aglomer
          [kategorija_naziv] => Агломер
          [title] => Агломер
          [redosled] => 16
          [parent] => 0
          [fp_items] => 5
        )

    )

)
newsbar
Array
(
  [0] => Array
    (
      [0] => Post Object
        (
          [table:protected] => novosti
          [primaryKey:protected] => novost_id
          [timestamps] => 
          [connection:protected] => 
          [perPage:protected] => 15
          [incrementing] => 1
          [attributes:protected] => Array
            (
              [novost_id] => 13706
              [novost_url] => zakanuvajci-se-so-sipka-od-tatko-mu-odzel-35-evra
              [naslov] => Заканувајќи се со шипка од татко му одзел 35 евра
              [slika_short] => http://images.kumanovonews.com/content/mali_novi/vesti/hronika/2014/grabez-1.jpg
              [story_short] => <p>Кумановец со метална шипка му се заканувал на татко му дека ќе го претепа по што од него одзел 35 евра.</p>
              [slika_long] => 
              [story_long] => <p>И.С.(35) од Куманово во август годинава на улица „Мирче Ацев“ преку отворен прозор влегол во куќата на татко му и заканувајќи се со метална шипка одзел 35 евра.</p><p>Против И.С. е поднесена кривична пријава за разбојништво. </p>
              [datum] => 2014-10-01 16:32:16
              [published] => 1
              [procitana] => 0
              [top] => 0
              [video] => 
            )

          [original:protected] => Array
            (
              [novost_id] => 13706
              [novost_url] => zakanuvajci-se-so-sipka-od-tatko-mu-odzel-35-evra
              [naslov] => Заканувајќи се со шипка од татко му одзел 35 евра
              [slika_short] => http://images.kumanovonews.com/content/mali_novi/vesti/hronika/2014/grabez-1.jpg
              [story_short] => <p>Кумановец со метална шипка му се заканувал на татко му дека ќе го претепа по што од него одзел 35 евра.</p>
              [slika_long] => 
              [story_long] => <p>И.С.(35) од Куманово во август годинава на улица „Мирче Ацев“ преку отворен прозор влегол во куќата на татко му и заканувајќи се со метална шипка одзел 35 евра.</p><p>Против И.С. е поднесена кривична пријава за разбојништво. </p>
              [datum] => 2014-10-01 16:32:16
              [published] => 1
              [procitana] => 0
              [top] => 0
              [video] => 
            )

          [relations:protected] => Array
            (
              [Category] => Illuminate\Database\Eloquent\Collection Object
                (
                  [items:protected] => Array
                    (
                      [0] => Category Object
                        (
                          [table:protected] => kategorii
                          [primaryKey:protected] => kategorija_id
                          [connection:protected] => 
                          [perPage:protected] => 15
                          [incrementing] => 1
                          [timestamps] => 1
                          [attributes:protected] => Array
                            (
                              [kategorija_id] => 8
                              [kategorija_url] => hronika
                              [kategorija_naziv] => Хроника
                              [title] => Хроника
                              [redosled] => 3
                              [parent] => 1
                              [fp_items] => 5
                            )

                          [original:protected] => Array
                            (
                              [kategorija_id] => 8
                              [kategorija_url] => hronika
                              [kategorija_naziv] => Хроника
                              [title] => Хроника
                              [redosled] => 3
                              [parent] => 1
                              [fp_items] => 5
                              [pivot_novost_id] => 13706
                              [pivot_kategorija_id] => 8
                            )

                          [relations:protected] => Array
                            (
                              [pivot] => Illuminate\Database\Eloquent\Relations\Pivot Object
                                (
                                  [parent:protected] => Post Object
                                    (
                                      [table:protected] => novosti
                                      [primaryKey:protected] => novost_id
                                      [timestamps] => 
                                      [connection:protected] => 
                                      [perPage:protected] => 15
                                      [incrementing] => 1
                                      [attributes:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [original:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [relations:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [hidden:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [visible:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [appends:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [fillable:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [guarded:protected] => Array
                                        (
                                          [0] => *
                                        )

                                      [touches:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [with:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [exists] => 
                                      [softDelete:protected] => 
                                    )

                                  [foreignKey:protected] => novost_id
                                  [otherKey:protected] => kategorija_id
                                  [guarded:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [connection:protected] => 
                                  [table:protected] => novost_kat
                                  [primaryKey:protected] => id
                                  [perPage:protected] => 15
                                  [incrementing] => 1
                                  [timestamps] => 
                                  [attributes:protected] => Array
                                    (
                                      [novost_id] => 13706
                                      [kategorija_id] => 8
                                    )

                                  [original:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [relations:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [hidden:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [visible:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [appends:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [fillable:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [touches:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [with:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [exists] => 1
                                  [softDelete:protected] => 
                                )

                            )

                          [hidden:protected] => Array
                            (
                            )

                          [visible:protected] => Array
                            (
                            )

                          [appends:protected] => Array
                            (
                            )

                          [fillable:protected] => Array
                            (
                            )

                          [guarded:protected] => Array
                            (
                              [0] => *
                            )

                          [touches:protected] => Array
                            (
                            )

                          [with:protected] => Array
                            (
                            )

                          [exists] => 1
                          [softDelete:protected] => 
                        )

                    )

                )

            )

          [hidden:protected] => Array
            (
            )

          [visible:protected] => Array
            (
            )

          [appends:protected] => Array
            (
            )

          [fillable:protected] => Array
            (
            )

          [guarded:protected] => Array
            (
              [0] => *
            )

          [touches:protected] => Array
            (
            )

          [with:protected] => Array
            (
            )

          [exists] => 1
          [softDelete:protected] => 
        )

      [1] => Post Object
        (
          [table:protected] => novosti
          [primaryKey:protected] => novost_id
          [timestamps] => 
          [connection:protected] => 
          [perPage:protected] => 15
          [incrementing] => 1
          [attributes:protected] => Array
            (
              [novost_id] => 13705
              [novost_url] => opomeni-i-kazni-za-firmite-od-pazarna-inspekcija
              [naslov] => Опомени и казни за фирмите од пазарна инспекција
              [slika_short] => http://images.kumanovonews.com/content/mali_novi/vesti/ekonomija/2014/pazarna-inspekcija-lenta.jpg
              [story_short] => <p>Во период од 22 до 26 септември во Куманово, Државниот пазарен инспекторат има изречено неколку казни и опомени.</p>
              [slika_long] => 
              [story_long] => <p>Издадено е 1  решение и 1 заклучок за привремена забрана  во  траење од 30 дена, издадени се  2  платни налози по Закон за трговски друштва во вредност од 30.750 денари и во вредност од 12.300 денари по Закон за трговија.    </p><p>Извршени се 2 едукации по Законот за трговија  и 1 едукација  по Законот за  вршење на занаетчиска дејност.</p><p>Извршени се и  3  едукации  и тоа  по Закон за  трговија,  </p><p>Закон за занаетчиство и по Закон за заштита на потрошувачите. </p>
              [datum] => 2014-10-01 15:33:32
              [published] => 1
              [procitana] => 0
              [top] => 0
              [video] => 
            )

          [original:protected] => Array
            (
              [novost_id] => 13705
              [novost_url] => opomeni-i-kazni-za-firmite-od-pazarna-inspekcija
              [naslov] => Опомени и казни за фирмите од пазарна инспекција
              [slika_short] => http://images.kumanovonews.com/content/mali_novi/vesti/ekonomija/2014/pazarna-inspekcija-lenta.jpg
              [story_short] => <p>Во период од 22 до 26 септември во Куманово, Државниот пазарен инспекторат има изречено неколку казни и опомени.</p>
              [slika_long] => 
              [story_long] => <p>Издадено е 1  решение и 1 заклучок за привремена забрана  во  траење од 30 дена, издадени се  2  платни налози по Закон за трговски друштва во вредност од 30.750 денари и во вредност од 12.300 денари по Закон за трговија.    </p><p>Извршени се 2 едукации по Законот за трговија  и 1 едукација  по Законот за  вршење на занаетчиска дејност.</p><p>Извршени се и  3  едукации  и тоа  по Закон за  трговија,  </p><p>Закон за занаетчиство и по Закон за заштита на потрошувачите. </p>
              [datum] => 2014-10-01 15:33:32
              [published] => 1
              [procitana] => 0
              [top] => 0
              [video] => 
            )

          [relations:protected] => Array
            (
              [Category] => Illuminate\Database\Eloquent\Collection Object
                (
                  [items:protected] => Array
                    (
                      [0] => Category Object
                        (
                          [table:protected] => kategorii
                          [primaryKey:protected] => kategorija_id
                          [connection:protected] => 
                          [perPage:protected] => 15
                          [incrementing] => 1
                          [timestamps] => 1
                          [attributes:protected] => Array
                            (
                              [kategorija_id] => 7
                              [kategorija_url] => ekonomija
                              [kategorija_naziv] => Економија
                              [title] => Економија
                              [redosled] => 2
                              [parent] => 1
                              [fp_items] => 5
                            )

                          [original:protected] => Array
                            (
                              [kategorija_id] => 7
                              [kategorija_url] => ekonomija
                              [kategorija_naziv] => Економија
                              [title] => Економија
                              [redosled] => 2
                              [parent] => 1
                              [fp_items] => 5
                              [pivot_novost_id] => 13705
                              [pivot_kategorija_id] => 7
                            )

                          [relations:protected] => Array
                            (
                              [pivot] => Illuminate\Database\Eloquent\Relations\Pivot Object
                                (
                                  [parent:protected] => Post Object
                                    (
                                      [table:protected] => novosti
                                      [primaryKey:protected] => novost_id
                                      [timestamps] => 
                                      [connection:protected] => 
                                      [perPage:protected] => 15
                                      [incrementing] => 1
                                      [attributes:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [original:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [relations:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [hidden:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [visible:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [appends:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [fillable:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [guarded:protected] => Array
                                        (
                                          [0] => *
                                        )

                                      [touches:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [with:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [exists] => 
                                      [softDelete:protected] => 
                                    )

                                  [foreignKey:protected] => novost_id
                                  [otherKey:protected] => kategorija_id
                                  [guarded:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [connection:protected] => 
                                  [table:protected] => novost_kat
                                  [primaryKey:protected] => id
                                  [perPage:protected] => 15
                                  [incrementing] => 1
                                  [timestamps] => 
                                  [attributes:protected] => Array
                                    (
                                      [novost_id] => 13705
                                      [kategorija_id] => 7
                                    )

                                  [original:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [relations:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [hidden:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [visible:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [appends:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [fillable:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [touches:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [with:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [exists] => 1
                                  [softDelete:protected] => 
                                )

                            )

                          [hidden:protected] => Array
                            (
                            )

                          [visible:protected] => Array
                            (
                            )

                          [appends:protected] => Array
                            (
                            )

                          [fillable:protected] => Array
                            (
                            )

                          [guarded:protected] => Array
                            (
                              [0] => *
                            )

                          [touches:protected] => Array
                            (
                            )

                          [with:protected] => Array
                            (
                            )

                          [exists] => 1
                          [softDelete:protected] => 
                        )

                    )

                )

            )

          [hidden:protected] => Array
            (
            )

          [visible:protected] => Array
            (
            )

          [appends:protected] => Array
            (
            )

          [fillable:protected] => Array
            (
            )

          [guarded:protected] => Array
            (
              [0] => *
            )

          [touches:protected] => Array
            (
            )

          [with:protected] => Array
            (
            )

          [exists] => 1
          [softDelete:protected] => 
        )

      [2] => Post Object
        (
          [table:protected] => novosti
          [primaryKey:protected] => novost_id
          [timestamps] => 
          [connection:protected] => 
          [perPage:protected] => 15
          [incrementing] => 1
          [attributes:protected] => Array
            (
              [novost_id] => 13704
              [novost_url] => besplatna-rehabilitacija-na-deca-so-telesni-precki
              [naslov] => Бесплатна рехабилитација на деца со телесни пречки
              [slika_short] => http://images.kumanovonews.com/content/mali_novi/vesti/dnevni/mtsp-450.jpg
              [story_short] => <p>Министерството за труд и социјална политика ги повикува родителите кои имаат деца со телесни пречки во развојот на возраст од 6 до 26 години да се пријават за бесплатна рехабилитација во Бања Банско во Струмица. </span></p>
              [slika_long] => 
              [story_long] => <p>Oваа услуга може да ја користат деца со церебрална парализа, децата кои имаат пречки во телесниот развој или  комбинирани пречки (со примарен телесен инвалидитет) кои се корисници на  посебен додаток. Ќе се опфатат децата кои живеат во биолошки семејства како и тие кои се сместени во згрижувачките семејства.</span></p><p>Рехабилитацијата ќе трае 5 дена и ќе може да се искористи во ноември годинава. Барања може да се поднесуваат во Центар за социјални работи Куманово се до 20 октомври. </span></p><p>Се планира на бесплатна рехабилитација да заминат 1000 деца.</span></p>
              [datum] => 2014-10-01 14:06:06
              [published] => 1
              [procitana] => 0
              [top] => 0
              [video] => 
            )

          [original:protected] => Array
            (
              [novost_id] => 13704
              [novost_url] => besplatna-rehabilitacija-na-deca-so-telesni-precki
              [naslov] => Бесплатна рехабилитација на деца со телесни пречки
              [slika_short] => http://images.kumanovonews.com/content/mali_novi/vesti/dnevni/mtsp-450.jpg
              [story_short] => <p>Министерството за труд и социјална политика ги повикува родителите кои имаат деца со телесни пречки во развојот на возраст од 6 до 26 години да се пријават за бесплатна рехабилитација во Бања Банско во Струмица. </span></p>
              [slika_long] => 
              [story_long] => <p>Oваа услуга може да ја користат деца со церебрална парализа, децата кои имаат пречки во телесниот развој или  комбинирани пречки (со примарен телесен инвалидитет) кои се корисници на  посебен додаток. Ќе се опфатат децата кои живеат во биолошки семејства како и тие кои се сместени во згрижувачките семејства.</span></p><p>Рехабилитацијата ќе трае 5 дена и ќе може да се искористи во ноември годинава. Барања може да се поднесуваат во Центар за социјални работи Куманово се до 20 октомври. </span></p><p>Се планира на бесплатна рехабилитација да заминат 1000 деца.</span></p>
              [datum] => 2014-10-01 14:06:06
              [published] => 1
              [procitana] => 0
              [top] => 0
              [video] => 
            )

          [relations:protected] => Array
            (
              [Category] => Illuminate\Database\Eloquent\Collection Object
                (
                  [items:protected] => Array
                    (
                      [0] => Category Object
                        (
                          [table:protected] => kategorii
                          [primaryKey:protected] => kategorija_id
                          [connection:protected] => 
                          [perPage:protected] => 15
                          [incrementing] => 1
                          [timestamps] => 1
                          [attributes:protected] => Array
                            (
                              [kategorija_id] => 9
                              [kategorija_url] => dnevni-vesti
                              [kategorija_naziv] => Дневни вести
                              [title] => Дневни вести
                              [redosled] => 0
                              [parent] => 1
                              [fp_items] => 5
                            )

                          [original:protected] => Array
                            (
                              [kategorija_id] => 9
                              [kategorija_url] => dnevni-vesti
                              [kategorija_naziv] => Дневни вести
                              [title] => Дневни вести
                              [redosled] => 0
                              [parent] => 1
                              [fp_items] => 5
                              [pivot_novost_id] => 13704
                              [pivot_kategorija_id] => 9
                            )

                          [relations:protected] => Array
                            (
                              [pivot] => Illuminate\Database\Eloquent\Relations\Pivot Object
                                (
                                  [parent:protected] => Post Object
                                    (
                                      [table:protected] => novosti
                                      [primaryKey:protected] => novost_id
                                      [timestamps] => 
                                      [connection:protected] => 
                                      [perPage:protected] => 15
                                      [incrementing] => 1
                                      [attributes:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [original:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [relations:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [hidden:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [visible:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [appends:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [fillable:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [guarded:protected] => Array
                                        (
                                          [0] => *
                                        )

                                      [touches:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [with:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [exists] => 
                                      [softDelete:protected] => 
                                    )

                                  [foreignKey:protected] => novost_id
                                  [otherKey:protected] => kategorija_id
                                  [guarded:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [connection:protected] => 
                                  [table:protected] => novost_kat
                                  [primaryKey:protected] => id
                                  [perPage:protected] => 15
                                  [incrementing] => 1
                                  [timestamps] => 
                                  [attributes:protected] => Array
                                    (
                                      [novost_id] => 13704
                                      [kategorija_id] => 9
                                    )

                                  [original:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [relations:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [hidden:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [visible:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [appends:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [fillable:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [touches:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [with:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [exists] => 1
                                  [softDelete:protected] => 
                                )

                            )

                          [hidden:protected] => Array
                            (
                            )

                          [visible:protected] => Array
                            (
                            )

                          [appends:protected] => Array
                            (
                            )

                          [fillable:protected] => Array
                            (
                            )

                          [guarded:protected] => Array
                            (
                              [0] => *
                            )

                          [touches:protected] => Array
                            (
                            )

                          [with:protected] => Array
                            (
                            )

                          [exists] => 1
                          [softDelete:protected] => 
                        )

                    )

                )

            )

          [hidden:protected] => Array
            (
            )

          [visible:protected] => Array
            (
            )

          [appends:protected] => Array
            (
            )

          [fillable:protected] => Array
            (
            )

          [guarded:protected] => Array
            (
              [0] => *
            )

          [touches:protected] => Array
            (
            )

          [with:protected] => Array
            (
            )

          [exists] => 1
          [softDelete:protected] => 
        )

      [3] => Post Object
        (
          [table:protected] => novosti
          [primaryKey:protected] => novost_id
          [timestamps] => 
          [connection:protected] => 
          [perPage:protected] => 15
          [incrementing] => 1
          [attributes:protected] => Array
            (
              [novost_id] => 13703
              [novost_url] => mladite-na-sdmm-gi-posetija-starite-lica-vo-zafir-sajto
              [naslov] => Младите на СДММ ги посетија старите лица во “Зафир Сајто“
              [slika_short] => http://images.kumanovonews.com/content/mali_novi/vesti/dnevni/2014/stari-lica-sdmm.jpg
              [story_short] => <p>По повод 1 октомври - Меѓународниот ден на старите луѓе, младите
 социјалдемократи денеска го посетија Домот за стари лица “Зафир Сајто“.</p>
              [slika_long] => 
              [story_long] => <p>При тоа на старите лица им однесоа скромни подароци, им посветија внимание и поразговараа со нив.</p><blockquote><p>“Како и секогаш така и сега покажавме почит кон оние кои ја носат мудроста, кон оние од кои треба да учиме токму ние младите. Оваа наша посета е само мало потсетување дека и тие се дел од нашето секојдневие и општество и дека не само на овој ден, туку и секојдневно треба да се обрнува внимание на оваа категорија на луѓе. Им донесовме скромни подароци, за забава карти, шах, домино“ - рече Емил Ташевски, член на извршен одбор на СДММ Куманово.</p></blockquote><p>И членови на поетски клуб “Обденица“ денеска го посетија домот каде одржаа поетско читање и направија мала приредба за старите лица.</p>
              [datum] => 2014-10-01 13:26:37
              [published] => 1
              [procitana] => 0
              [top] => 0
              [video] => 
            )

          [original:protected] => Array
            (
              [novost_id] => 13703
              [novost_url] => mladite-na-sdmm-gi-posetija-starite-lica-vo-zafir-sajto
              [naslov] => Младите на СДММ ги посетија старите лица во “Зафир Сајто“
              [slika_short] => http://images.kumanovonews.com/content/mali_novi/vesti/dnevni/2014/stari-lica-sdmm.jpg
              [story_short] => <p>По повод 1 октомври - Меѓународниот ден на старите луѓе, младите
 социјалдемократи денеска го посетија Домот за стари лица “Зафир Сајто“.</p>
              [slika_long] => 
              [story_long] => <p>При тоа на старите лица им однесоа скромни подароци, им посветија внимание и поразговараа со нив.</p><blockquote><p>“Како и секогаш така и сега покажавме почит кон оние кои ја носат мудроста, кон оние од кои треба да учиме токму ние младите. Оваа наша посета е само мало потсетување дека и тие се дел од нашето секојдневие и општество и дека не само на овој ден, туку и секојдневно треба да се обрнува внимание на оваа категорија на луѓе. Им донесовме скромни подароци, за забава карти, шах, домино“ - рече Емил Ташевски, член на извршен одбор на СДММ Куманово.</p></blockquote><p>И членови на поетски клуб “Обденица“ денеска го посетија домот каде одржаа поетско читање и направија мала приредба за старите лица.</p>
              [datum] => 2014-10-01 13:26:37
              [published] => 1
              [procitana] => 0
              [top] => 0
              [video] => 
            )

          [relations:protected] => Array
            (
              [Category] => Illuminate\Database\Eloquent\Collection Object
                (
                  [items:protected] => Array
                    (
                      [0] => Category Object
                        (
                          [table:protected] => kategorii
                          [primaryKey:protected] => kategorija_id
                          [connection:protected] => 
                          [perPage:protected] => 15
                          [incrementing] => 1
                          [timestamps] => 1
                          [attributes:protected] => Array
                            (
                              [kategorija_id] => 9
                              [kategorija_url] => dnevni-vesti
                              [kategorija_naziv] => Дневни вести
                              [title] => Дневни вести
                              [redosled] => 0
                              [parent] => 1
                              [fp_items] => 5
                            )

                          [original:protected] => Array
                            (
                              [kategorija_id] => 9
                              [kategorija_url] => dnevni-vesti
                              [kategorija_naziv] => Дневни вести
                              [title] => Дневни вести
                              [redosled] => 0
                              [parent] => 1
                              [fp_items] => 5
                              [pivot_novost_id] => 13703
                              [pivot_kategorija_id] => 9
                            )

                          [relations:protected] => Array
                            (
                              [pivot] => Illuminate\Database\Eloquent\Relations\Pivot Object
                                (
                                  [parent:protected] => Post Object
                                    (
                                      [table:protected] => novosti
                                      [primaryKey:protected] => novost_id
                                      [timestamps] => 
                                      [connection:protected] => 
                                      [perPage:protected] => 15
                                      [incrementing] => 1
                                      [attributes:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [original:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [relations:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [hidden:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [visible:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [appends:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [fillable:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [guarded:protected] => Array
                                        (
                                          [0] => *
                                        )

                                      [touches:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [with:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [exists] => 
                                      [softDelete:protected] => 
                                    )

                                  [foreignKey:protected] => novost_id
                                  [otherKey:protected] => kategorija_id
                                  [guarded:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [connection:protected] => 
                                  [table:protected] => novost_kat
                                  [primaryKey:protected] => id
                                  [perPage:protected] => 15
                                  [incrementing] => 1
                                  [timestamps] => 
                                  [attributes:protected] => Array
                                    (
                                      [novost_id] => 13703
                                      [kategorija_id] => 9
                                    )

                                  [original:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [relations:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [hidden:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [visible:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [appends:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [fillable:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [touches:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [with:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [exists] => 1
                                  [softDelete:protected] => 
                                )

                            )

                          [hidden:protected] => Array
                            (
                            )

                          [visible:protected] => Array
                            (
                            )

                          [appends:protected] => Array
                            (
                            )

                          [fillable:protected] => Array
                            (
                            )

                          [guarded:protected] => Array
                            (
                              [0] => *
                            )

                          [touches:protected] => Array
                            (
                            )

                          [with:protected] => Array
                            (
                            )

                          [exists] => 1
                          [softDelete:protected] => 
                        )

                    )

                )

            )

          [hidden:protected] => Array
            (
            )

          [visible:protected] => Array
            (
            )

          [appends:protected] => Array
            (
            )

          [fillable:protected] => Array
            (
            )

          [guarded:protected] => Array
            (
              [0] => *
            )

          [touches:protected] => Array
            (
            )

          [with:protected] => Array
            (
            )

          [exists] => 1
          [softDelete:protected] => 
        )

      [4] => Post Object
        (
          [table:protected] => novosti
          [primaryKey:protected] => novost_id
          [timestamps] => 
          [connection:protected] => 
          [perPage:protected] => 15
          [incrementing] => 1
          [attributes:protected] => Array
            (
              [novost_id] => 13702
              [novost_url] => kumanovec-podmetnal-pozar-vo-kuca-na-sogradjanin
              [naslov] => Кумановец подметнал пожар во куќа на сограѓанин
              [slika_short] => http://images.kumanovonews.com/content/mali_novi/vesti/hronika/mvr-450-m.jpg
              [story_short] => <p>Кумановец подметнал пожар во куќа на сограѓанин со кого не бил во добри односи.</p>
              [slika_long] => 
              [story_long] => <p>Р.Р.(32) од Куманово се расправал со неговиот сограѓанин А.Р.(43) при што додека А.Р. не бил дома, пријавениот со запалива течност го испрскал ѕидот од неговата куќа и подметнал пожар.</p><p>Кумановската полиција против Р.Р. поднесе кривична пријава за предизвикување општа опасност.</p>
              [datum] => 2014-10-01 13:18:34
              [published] => 1
              [procitana] => 0
              [top] => 0
              [video] => 
            )

          [original:protected] => Array
            (
              [novost_id] => 13702
              [novost_url] => kumanovec-podmetnal-pozar-vo-kuca-na-sogradjanin
              [naslov] => Кумановец подметнал пожар во куќа на сограѓанин
              [slika_short] => http://images.kumanovonews.com/content/mali_novi/vesti/hronika/mvr-450-m.jpg
              [story_short] => <p>Кумановец подметнал пожар во куќа на сограѓанин со кого не бил во добри односи.</p>
              [slika_long] => 
              [story_long] => <p>Р.Р.(32) од Куманово се расправал со неговиот сограѓанин А.Р.(43) при што додека А.Р. не бил дома, пријавениот со запалива течност го испрскал ѕидот од неговата куќа и подметнал пожар.</p><p>Кумановската полиција против Р.Р. поднесе кривична пријава за предизвикување општа опасност.</p>
              [datum] => 2014-10-01 13:18:34
              [published] => 1
              [procitana] => 0
              [top] => 0
              [video] => 
            )

          [relations:protected] => Array
            (
              [Category] => Illuminate\Database\Eloquent\Collection Object
                (
                  [items:protected] => Array
                    (
                      [0] => Category Object
                        (
                          [table:protected] => kategorii
                          [primaryKey:protected] => kategorija_id
                          [connection:protected] => 
                          [perPage:protected] => 15
                          [incrementing] => 1
                          [timestamps] => 1
                          [attributes:protected] => Array
                            (
                              [kategorija_id] => 1
                              [kategorija_url] => vesti
                              [kategorija_naziv] => Вести
                              [title] => Вести
                              [redosled] => 1
                              [parent] => 0
                              [fp_items] => 8
                            )

                          [original:protected] => Array
                            (
                              [kategorija_id] => 1
                              [kategorija_url] => vesti
                              [kategorija_naziv] => Вести
                              [title] => Вести
                              [redosled] => 1
                              [parent] => 0
                              [fp_items] => 8
                              [pivot_novost_id] => 13702
                              [pivot_kategorija_id] => 1
                            )

                          [relations:protected] => Array
                            (
                              [pivot] => Illuminate\Database\Eloquent\Relations\Pivot Object
                                (
                                  [parent:protected] => Post Object
                                    (
                                      [table:protected] => novosti
                                      [primaryKey:protected] => novost_id
                                      [timestamps] => 
                                      [connection:protected] => 
                                      [perPage:protected] => 15
                                      [incrementing] => 1
                                      [attributes:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [original:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [relations:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [hidden:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [visible:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [appends:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [fillable:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [guarded:protected] => Array
                                        (
                                          [0] => *
                                        )

                                      [touches:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [with:protected] => Array
                                        (
                                        )

                                      [exists] => 
                                      [softDelete:protected] => 
                                    )

                                  [foreignKey:protected] => novost_id
                                  [otherKey:protected] => kategorija_id
                                  [guarded:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [connection:protected] => 
                                  [table:protected] => novost_kat
                                  [primaryKey:protected] => id
                                  [perPage:protected] => 15
                                  [incrementing] => 1
                                  [timestamps] => 
                                  [attributes:protected] => Array
                                    (
                                      [novost_id] => 13702
                                      [kategorija_id] => 1
                                    )

                                  [original:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [relations:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [hidden:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [visible:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [appends:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [fillable:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [touches:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [with:protected] => Array
                                    (
                                    )

                                  [exists] => 1
                                  [softDelete:protected] => 
                                )

                            )

                          [hidden:protected] => Array
                            (
                            )

                          [visible:protected] => Array
                            (
                            )

                          [appends:protected] => Array
                            (
                            )

                          [fillable:protected] => Array
                            (
                            )

                          [guarded:protected] => Array
                            (
                              [0] => *
                            )

                          [touches:protected] => Array
                            (
                            )

                          [with:protected] => Array
                            (
                            )

                          [exists] => 1
                          [softDelete:protected] => 
                        )

                    )

                )

            )

          [hidden:protected] => Array
            (
            )

          [visible:protected] => Array
            (
            )

          [appends:protected] => Array
            (
            )

          [fillable:protected] => Array
            (
            )

          [guarded:protected] => Array
            (
              [0] => *
            )

          [touches:protected] => Array
            (
            )

          [with:protected] => Array
            (
            )

          [exists] => 1
          [softDelete:protected] => 
        )

    )

)
ponaski
Array
(
  [0] => Array
    (
      [0] => Array
        (
          [ponaskia_id] => 192
          [ponaskia_url] => se-gradi-turskata-cesma-vo-kumanovo
          [naslov] => Се гради турската чешма во Куманово
          [slika_short] => http://images.kumanovonews.com/content/mali_novi/vesti/dnevni/2013/cesma-gradise.JPG
          [story_short] => <p>&#160;Јавната чешмата се гради на местото на некогашната Брегалничка чешма, до слаткарницата Баш Пеливан.&#160; </p>
          [slika_long] => http://images.kumanovonews.com/content/mali_novi/vesti/dnevni/2013/cesma-radnik.JPG
          [story_long] => <p>Започна изградбата на турската чешма во Куманово, донација од заменик градоначалникот на Истанбул Ѓоксел Ѓумушдаг. Веќе десетина дена се изведуваат градежните работи за поставување на чешмата, која треба да биде готова до Денот на градот. </p><p>Јавната чешмата се гради на местото на некогашната брегалничка чешма, до слаткарницата Баш Пеливан. &#160;</p><blockquote><p>При неодамнешната посета на Куманово, заменик градоначалникот Ѓумушдак изрази желба да изгради јавен објект во знак на сеќавање на неговото семјство кое до 1958 година живеело во Куманово. Покрај мермерната чешма просторот ќе биде и хортикуктурно уреден, опремен со клупи и осветлен со канделабри.-вели секретарот на Општината Валентина Алексовска, која денеска со помошник раководителот во Секторот за урбанизам Момчило Јовановски излегоа на терен да видат како се одвиваат работите.</p></blockquote><p>Граѓаните што живеат во околните куќи се презадоволни од идејата на тоа место да никне јавна чешма.</p><blockquote><p>Моето семејство живее овде над 100 години и на времето го држевме хотелот Брегалница. Пред него, токму на местото каде што сега се гради, имаше чешма која ја викаа Брегалничка чешма. Постојано течеше вода и во тоа време луѓето кои доаѓаа од селата пиеа вода и го одмараа својот добиток. Убава е идејата да се возобнови ова место иако времињата се сменија.-вели сопственикот на сегашната чајџилница.</p></blockquote><p>Чешмата ќе биде со површина од 4 метри квадратни, а целиот простор околу неа ќе зафаќа 25 квадрати. Локацијата и проектната документација ја изготви Општината Куманово, а изградбата ја финасира заменик градоначалникот на Истанбул Ѓоксел Ѓумушдаг.</p>
          [datum] => 2013-10-28 12:50:47
          [published] => 1
          [procitana] => 
        )

    )

)
section index
soopstenija
Array
(
  [0] => Array
    (
    )

)
title Вести
vest
Array
(
  [0] => Array
    (
      [novost_id] => 1626
      [novost_url] => se-postavuvaat-trotoari-vo-karpos
      [naslov] => Се поставуваат тротоари во Карпош
      [slika_short] => http://images.kumanovonews.com/admin/..//content/mali/vesti/dnevni/trotoari-rk-m.jpg
      [story_short] => <p>Жителите на Карпош ќе добијат тротоари на главната улица што минува низ 
населбата. Тротоарите се во должина од 1340 метри, а ќе се постават од 
кај мостот во центарот на населбата до некогашниот салон на НАМА. </p>
      [slika_long] => http://images.kumanovonews.com/admin/..//content/golemi/vesti/dnevni/trotoari-rk-g1.jpg
      [story_long] => <p>Во 2008 година е изработена техничката документација за изградба на тротоари на улицата 100 во населбата Карпош.Должината на трасата изнесува 1340 метри, а вредноста е 5,3 милиони денари.Моментално се работи на машински ископ и поставува на тампонот и рабни ивичници, по што ќе се наредат бекатон плочките- вели Момчили Јовановски, раководител во Секторот за урбанизам. Изведувач на работите е „Имак од Гостивар“, а рок за завршување е 60 дена.</p>
      [datum] => 2010-09-18 13:55:57
      [published] => 1
      [procitana] => 0
      [top] => 0
      [video] => 
    )

)
weather
Array
(
  [0] => Array
    (
      [current] => stdClass Object
        (
          [response] => stdClass Object
            (
              [version] => 0.1
              [termsofService] => http://www.wunderground.com/weather/api/d/terms.html
              [features] => stdClass Object
                (
                  [conditions] => 1
                )

            )

          [current_observation] => stdClass Object
            (
              [image] => stdClass Object
                (
                  [url] => http://icons.wxug.com/graphics/wu2/logo_130x80.png
                  [title] => Weather Underground
                  [link] => http://www.wunderground.com
                )

              [display_location] => stdClass Object
                (
                  [full] => Kumanovo, Macedonia
                  [city] => Kumanovo
                  [state] => 
                  [state_name] => Macedonia
                  [country] => MK
                  [country_iso3166] => MK
                  [zip] => 00000
                  [magic] => 1
                  [wmo] => 13589
                  [latitude] => 42.13000107
                  [longitude] => 21.71999931
                  [elevation] => 338.00000000
                )

              [observation_location] => stdClass Object
                (
                  [full] => Skopje-Petrovec, 
                  [city] => Skopje-Petrovec
                  [state] => 
                  [country] => MK
                  [country_iso3166] => MK
                  [latitude] => 41.96666718
                  [longitude] => 21.64999962
                  [elevation] => 784 ft
                )

              [estimated] => stdClass Object
                (
                )

              [station_id] => LWSK
              [observation_time] => Last Updated on October 1, 8:30 PM CEST
              [observation_time_rfc822] => Wed, 01 Oct 2014 20:30:00 +0200
              [observation_epoch] => 1412188200
              [local_time_rfc822] => Wed, 01 Oct 2014 19:52:52 +0200
              [local_epoch] => 1412185972
              [local_tz_short] => CEST
              [local_tz_long] => Europe/Skopje
              [local_tz_offset] => +0200
              [weather] => Clear
              [temperature_string] => 55 F (13 C)
              [temp_f] => 55
              [temp_c] => 13
              [relative_humidity] => 88%
              [wind_string] => From the East at 2 MPH
              [wind_dir] => East
              [wind_degrees] => 80
              [wind_mph] => 2
              [wind_gust_mph] => 0
              [wind_kph] => 4
              [wind_gust_kph] => 0
              [pressure_mb] => 1025
              [pressure_in] => 30.27
              [pressure_trend] => 0
              [dewpoint_string] => 52 F (11 C)
              [dewpoint_f] => 52
              [dewpoint_c] => 11
              [heat_index_string] => NA
              [heat_index_f] => NA
              [heat_index_c] => NA
              [windchill_string] => NA
              [windchill_f] => NA
              [windchill_c] => NA
              [feelslike_string] => 55 F (13 C)
              [feelslike_f] => 55
              [feelslike_c] => 13
              [visibility_mi] => N/A
              [visibility_km] => N/A
              [solarradiation] => --
              [UV] => -1
              [precip_1hr_string] => -9999.00 in (-9999.00 mm)
              [precip_1hr_in] => -9999.00
              [precip_1hr_metric] => --
              [precip_today_string] => 0.00 in (0.0 mm)
              [precip_today_in] => 0.00
              [precip_today_metric] => 0.0
              [icon] => clear
              [icon_url] => http://icons.wxug.com/i/c/k/nt_clear.gif
              [forecast_url] => http://www.wunderground.com/global/stations/13589.html
              [history_url] => http://www.wunderground.com/history/airport/LWSK/2014/10/1/DailyHistory.html
              [ob_url] => http://www.wunderground.com/cgi-bin/findweather/getForecast?query=41.96666718,21.64999962
              [nowcast] => 
            )

        )

      [forecast] => stdClass Object
        (
          [response] => stdClass Object
            (
              [version] => 0.1
              [termsofService] => http://www.wunderground.com/weather/api/d/terms.html
              [features] => stdClass Object
                (
                  [forecast] => 1
                )

            )

          [forecast] => stdClass Object
            (
              [txt_forecast] => stdClass Object
                (
                  [date] => 7:00 PM CEST
                  [forecastday] => Array
                    (
                      [0] => stdClass Object
                        (
                          [period] => 0
                          [icon] => clear
                          [icon_url] => http://icons.wxug.com/i/c/k/clear.gif
                          [title] => Wednesday
                          [fcttext] => Mainly clear. Lows overnight in the upper 40s.
                          [fcttext_metric] => Clear. Low 8C.
                          [pop] => 0
                        )

                      [1] => stdClass Object
                        (
                          [period] => 1
                          [icon] => nt_clear
                          [icon_url] => http://icons.wxug.com/i/c/k/nt_clear.gif
                          [title] => Wednesday Night
                          [fcttext] => Clear skies. Low 47F. Winds light and variable.
                          [fcttext_metric] => Clear skies. Low 8C. Winds light and variable.
                          [pop] => 0
                        )

                      [2] => stdClass Object
                        (
                          [period] => 2
                          [icon] => clear
                          [icon_url] => http://icons.wxug.com/i/c/k/clear.gif
                          [title] => Thursday
                          [fcttext] => Sunny. High 74F. Winds light and variable.
                          [fcttext_metric] => Sunny. High 24C. Winds light and variable.
                          [pop] => 0
                        )

                      [3] => stdClass Object
                        (
                          [period] => 3
                          [icon] => nt_partlycloudy
                          [icon_url] => http://icons.wxug.com/i/c/k/nt_partlycloudy.gif
                          [title] => Thursday Night
                          [fcttext] => Partly cloudy skies. Slight chance of a rain shower. Low 53F. Winds light and variable.
                          [fcttext_metric] => A few clouds. Slight chance of a rain shower. Low 12C. Winds light and variable.
                          [pop] => 10
                        )

                      [4] => stdClass Object
                        (
                          [period] => 4
                          [icon] => partlycloudy
                          [icon_url] => http://icons.wxug.com/i/c/k/partlycloudy.gif
                          [title] => Friday
                          [fcttext] => Partly to mostly cloudy. Slight chance of an afternoon shower. High 71F. Winds light and variable.
                          [fcttext_metric] => Mostly cloudy skies early, then partly cloudy in the afternoon. Slight chance of an afternoon shower. High 21C. Winds light and variable.
                          [pop] => 20
                        )

                      [5] => stdClass Object
                        (
                          [period] => 5
                          [icon] => nt_chancerain
                          [icon_url] => http://icons.wxug.com/i/c/k/nt_chancerain.gif
                          [title] => Friday Night
                          [fcttext] => Rain showers in the evening becoming more intermittent overnight. Low 53F. Winds light and variable. Chance of rain 40%.
                          [fcttext_metric] => Rain showers in the evening becoming more intermittent overnight. Low 12C. Winds light and variable. Chance of rain 40%.
                          [pop] => 40
                        )

                      [6] => stdClass Object
                        (
                          [period] => 6
                          [icon] => cloudy
                          [icon_url] => http://icons.wxug.com/i/c/k/cloudy.gif
                          [title] => Saturday
                          [fcttext] => Cloudy. High around 65F. Winds light and variable.
                          [fcttext_metric] => Showers in the morning, then cloudy in the afternoon. High 18C. Winds light and variable. Chance of rain 30%.
                          [pop] => 20
                        )

                      [7] => stdClass Object
                        (
                          [period] => 7
                          [icon] => nt_mostlycloudy
                          [icon_url] => http://icons.wxug.com/i/c/k/nt_mostlycloudy.gif
                          [title] => Saturday Night
                          [fcttext] => Mostly cloudy skies. Low 52F. Winds light and variable.
                          [fcttext_metric] => Considerable cloudiness. Low 11C. Winds light and variable.
                          [pop] => 10
                        )

                    )

                )

              [simpleforecast] => stdClass Object
                (
                  [forecastday] => Array
                    (
                      [0] => stdClass Object
                        (
                          [date] => stdClass Object
                            (
                              [epoch] => 1412182800
                              [pretty] => 7:00 PM CEST on October 01, 2014
                              [day] => 1
                              [month] => 10
                              [year] => 2014
                              [yday] => 273
                              [hour] => 19
                              [min] => 00
                              [sec] => 0
                              [isdst] => 1
                              [monthname] => October
                              [monthname_short] => Oct
                              [weekday_short] => Wed
                              [weekday] => Wednesday
                              [ampm] => PM
                              [tz_short] => CEST
                              [tz_long] => Europe/Skopje
                            )

                          [period] => 1
                          [high] => stdClass Object
                            (
                              [fahrenheit] => 77
                              [celsius] => 24
                            )

                          [low] => stdClass Object
                            (
                              [fahrenheit] => 47
                              [celsius] => 8
                            )

                          [conditions] => Clear
                          [icon] => clear
                          [icon_url] => http://icons.wxug.com/i/c/k/clear.gif
                          [skyicon] => 
                          [pop] => 0
                          [qpf_allday] => stdClass Object
                            (
                              [in] => 0
                              [mm] => 0
                            )

                          [qpf_day] => stdClass Object
                            (
                              [in] => 
                              [mm] => 
                            )

                          [qpf_night] => stdClass Object
                            (
                              [in] => 0
                              [mm] => 0
                            )

                          [snow_allday] => stdClass Object
                            (
                              [in] => 0
                              [cm] => 0
                            )

                          [snow_day] => stdClass Object
                            (
                              [in] => 
                              [cm] => 
                            )

                          [snow_night] => stdClass Object
                            (
                              [in] => 0
                              [cm] => 0
                            )

                          [maxwind] => stdClass Object
                            (
                              [mph] => 4
                              [kph] => 6
                              [dir] => SSW
                              [degrees] => 0
                            )

                          [avewind] => stdClass Object
                            (
                              [mph] => 1
                              [kph] => 1
                              [dir] => ESE
                              [degrees] => 0
                            )

                          [avehumidity] => 70
                          [maxhumidity] => 0
                          [minhumidity] => 0
                        )

                      [1] => stdClass Object
                        (
                          [date] => stdClass Object
                            (
                              [epoch] => 1412269200
                              [pretty] => 7:00 PM CEST on October 02, 2014
                              [day] => 2
                              [month] => 10
                              [year] => 2014
                              [yday] => 274
                              [hour] => 19
                              [min] => 00
                              [sec] => 0
                              [isdst] => 1
                              [monthname] => October
                              [monthname_short] => Oct
                              [weekday_short] => Thu
                              [weekday] => Thursday
                              [ampm] => PM
                              [tz_short] => CEST
                              [tz_long] => Europe/Skopje
                            )

                          [period] => 2
                          [high] => stdClass Object
                            (
                              [fahrenheit] => 74
                              [celsius] => 23
                            )

                          [low] => stdClass Object
                            (
                              [fahrenheit] => 53
                              [celsius] => 12
                            )

                          [conditions] => Clear
                          [icon] => clear
                          [icon_url] => http://icons.wxug.com/i/c/k/clear.gif
                          [skyicon] => 
                          [pop] => 0
                          [qpf_allday] => stdClass Object
                            (
                              [in] => 0
                              [mm] => 0
                            )

                          [qpf_day] => stdClass Object
                            (
                              [in] => 0
                              [mm] => 0
                            )

                          [qpf_night] => stdClass Object
                            (
                              [in] => 0
                              [mm] => 0
                            )

                          [snow_allday] => stdClass Object
                            (
                              [in] => 0
                              [cm] => 0
                            )

                          [snow_day] => stdClass Object
                            (
                              [in] => 0
                              [cm] => 0
                            )

                          [snow_night] => stdClass Object
                            (
                              [in] => 0
                              [cm] => 0
                            )

                          [maxwind] => stdClass Object
                            (
                              [mph] => 5
                              [kph] => 8
                              [dir] => SE
                              [degrees] => 141
                            )

                          [avewind] => stdClass Object
                            (
                              [mph] => 4
                              [kph] => 6
                              [dir] => SE
                              [degrees] => 141
                            )

                          [avehumidity] => 57
                          [maxhumidity] => 0
                          [minhumidity] => 0
                        )

                      [2] => stdClass Object
                        (
                          [date] => stdClass Object
                            (
                              [epoch] => 1412355600
                              [pretty] => 7:00 PM CEST on October 03, 2014
                              [day] => 3
                              [month] => 10
                              [year] => 2014
                              [yday] => 275
                              [hour] => 19
                              [min] => 00
                              [sec] => 0
                              [isdst] => 1
                              [monthname] => October
                              [monthname_short] => Oct
                              [weekday_short] => Fri
                              [weekday] => Friday
                              [ampm] => PM
                              [tz_short] => CEST
                              [tz_long] => Europe/Skopje
                            )

                          [period] => 3
                          [high] => stdClass Object
                            (
                              [fahrenheit] => 71
                              [celsius] => 22
                            )

                          [low] => stdClass Object
                            (
                              [fahrenheit] => 53
                              [celsius] => 12
                            )

                          [conditions] => Partly Cloudy
                          [icon] => partlycloudy
                          [icon_url] => http://icons.wxug.com/i/c/k/partlycloudy.gif
                          [skyicon] => 
                          [pop] => 20
                          [qpf_allday] => stdClass Object
                            (
                              [in] => 0.03
                              [mm] => 1
                            )

                          [qpf_day] => stdClass Object
                            (
                              [in] => 0
                              [mm] => 0
                            )

                          [qpf_night] => stdClass Object
                            (
                              [in] => 0.02
                              [mm] => 1
                            )

                          [snow_allday] => stdClass Object
                            (
                              [in] => 0
                              [cm] => 0
                            )

                          [snow_day] => stdClass Object
                            (
                              [in] => 0
                              [cm] => 0
                            )

                          [snow_night] => stdClass Object
                            (
                              [in] => 0
                              [cm] => 0
                            )

                          [maxwind] => stdClass Object
                            (
                              [mph] => 5
                              [kph] => 8
                              [dir] => NE
                              [degrees] => 55
                            )

                          [avewind] => stdClass Object
                            (
                              [mph] => 4
                              [kph] => 6
                              [dir] => NE
                              [degrees] => 55
                            )

                          [avehumidity] => 70
                          [maxhumidity] => 0
                          [minhumidity] => 0
                        )

                      [3] => stdClass Object
                        (
                          [date] => stdClass Object
                            (
                              [epoch] => 1412442000
                              [pretty] => 7:00 PM CEST on October 04, 2014
                              [day] => 4
                              [month] => 10
                              [year] => 2014
                              [yday] => 276
                              [hour] => 19
                              [min] => 00
                              [sec] => 0
                              [isdst] => 1
                              [monthname] => October
                              [monthname_short] => Oct
                              [weekday_short] => Sat
                              [weekday] => Saturday
                              [ampm] => PM
                              [tz_short] => CEST
                              [tz_long] => Europe/Skopje
                            )

                          [period] => 4
                          [high] => stdClass Object
                            (
                              [fahrenheit] => 65
                              [celsius] => 18
                            )

                          [low] => stdClass Object
                            (
                              [fahrenheit] => 52
                              [celsius] => 11
                            )

                          [conditions] => Overcast
                          [icon] => cloudy
                          [icon_url] => http://icons.wxug.com/i/c/k/cloudy.gif
                          [skyicon] => 
                          [pop] => 20
                          [qpf_allday] => stdClass Object
                            (
                              [in] => 0
                              [mm] => 0
                            )

                          [qpf_day] => stdClass Object
                            (
                              [in] => 0
                              [mm] => 0
                            )

                          [qpf_night] => stdClass Object
                            (
                              [in] => 0
                              [mm] => 0
                            )

                          [snow_allday] => stdClass Object
                            (
                              [in] => 0
                              [cm] => 0
                            )

                          [snow_day] => stdClass Object
                            (
                              [in] => 0
                              [cm] => 0
                            )

                          [snow_night] => stdClass Object
                            (
                              [in] => 0
                              [cm] => 0
                            )

                          [maxwind] => stdClass Object
                            (
                              [mph] => 5
                              [kph] => 8
                              [dir] => E
                              [degrees] => 84
                            )

                          [avewind] => stdClass Object
                            (
                              [mph] => 2
                              [kph] => 3
                              [dir] => E
                              [degrees] => 84
                            )

                          [avehumidity] => 71
                          [maxhumidity] => 0
                          [minhumidity] => 0
                        )

                    )

                )

            )

        )

    )

)
File
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/public_html/index.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/bootstrap/autoload.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/autoload.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/composer/autoload_real.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/composer/ClassLoader.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/composer/autoload_namespaces.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/composer/autoload_classmap.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/swiftmailer/swiftmailer/lib/swift_required.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/swiftmailer/swiftmailer/lib/classes/Swift.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/ircmaxell/password-compat/lib/password.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Support/helpers.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/lib/shuffleThis.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/patchwork/utf8/class/Patchwork/Utf8/Bootup.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Support/ClassLoader.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/bootstrap/start.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Foundation/Application.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Container/Container.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/http-kernel/Symfony/Component/HttpKernel/HttpKernelInterface.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Support/Contracts/ResponsePreparerInterface.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Http/Request.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/http-foundation/Symfony/Component/HttpFoundation/Request.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/http-foundation/Symfony/Component/HttpFoundation/ParameterBag.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/http-foundation/Symfony/Component/HttpFoundation/FileBag.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/http-foundation/Symfony/Component/HttpFoundation/ServerBag.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/http-foundation/Symfony/Component/HttpFoundation/HeaderBag.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Exception/ExceptionServiceProvider.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Support/ServiceProvider.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/http-foundation/Symfony/Component/HttpFoundation/AcceptHeader.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/http-foundation/Symfony/Component/HttpFoundation/AcceptHeaderItem.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Routing/RoutingServiceProvider.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Events/EventServiceProvider.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Support/Str.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/bootstrap/paths.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Foundation/start.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Support/Facades/Facade.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Config/Repository.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Support/NamespacedItemResolver.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Config/FileLoader.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Config/LoaderInterface.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Filesystem/Filesystem.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Exception/Handler.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/debug/Symfony/Component/Debug/ExceptionHandler.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/config/app.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Exception/SymfonyDisplayer.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Exception/ExceptionDisplayerInterface.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Exception/WhoopsDisplayer.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/filp/whoops/src/Whoops/Run.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/filp/whoops/src/Whoops/Handler/PrettyPageHandler.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/filp/whoops/src/Whoops/Handler/Handler.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/filp/whoops/src/Whoops/Handler/HandlerInterface.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Foundation/AliasLoader.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Foundation/ProviderRepository.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Cookie/CookieServiceProvider.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Database/DatabaseServiceProvider.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Encryption/EncryptionServiceProvider.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Filesystem/FilesystemServiceProvider.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Session/SessionServiceProvider.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/View/ViewServiceProvider.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Workbench/WorkbenchServiceProvider.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Events/Dispatcher.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/juy/profiler/src/Juy/Profiler/Providers/ProfilerServiceProvider.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/View/Engines/EngineResolver.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/config/view.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/View/FileViewFinder.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/View/ViewFinderInterface.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/View/Environment.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/juy/profiler/src/config/config.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/config/packages/juy/profiler/config.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Routing/Router.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/routing/Symfony/Component/Routing/RouteCollection.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Database/Eloquent/Model.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Support/Contracts/ArrayableInterface.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Support/Contracts/JsonableInterface.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Database/DatabaseManager.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Database/ConnectionResolverInterface.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Database/Connectors/ConnectionFactory.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/config/session.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Session/SessionManager.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Support/Manager.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/http-foundation/Symfony/Component/HttpFoundation/Session/Storage/Handler/NativeFileSessionHandler.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/http-foundation/Symfony/Component/HttpFoundation/Session/Storage/Handler/NativeSessionHandler.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Session/Store.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/http-foundation/Symfony/Component/HttpFoundation/Session/Session.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/http-foundation/Symfony/Component/HttpFoundation/Session/SessionInterface.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/http-foundation/Symfony/Component/HttpFoundation/Session/Storage/NativeSessionStorage.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/http-foundation/Symfony/Component/HttpFoundation/Session/Storage/SessionStorageInterface.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/http-foundation/Symfony/Component/HttpFoundation/Session/Storage/MetadataBag.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/http-foundation/Symfony/Component/HttpFoundation/Session/SessionBagInterface.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/http-foundation/Symfony/Component/HttpFoundation/Session/Storage/Proxy/NativeProxy.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/http-foundation/Symfony/Component/HttpFoundation/Session/Storage/Proxy/AbstractProxy.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/http-foundation/Symfony/Component/HttpFoundation/Session/Attribute/AttributeBag.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/http-foundation/Symfony/Component/HttpFoundation/Session/Attribute/AttributeBagInterface.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/http-foundation/Symfony/Component/HttpFoundation/Session/Flash/FlashBag.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/http-foundation/Symfony/Component/HttpFoundation/Session/Flash/FlashBagInterface.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Support/MessageBag.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Support/Contracts/MessageProviderInterface.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/start/global.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Support/Facades/Log.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Log/LogServiceProvider.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Log/Writer.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/monolog/monolog/src/Monolog/Logger.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/psr/log/Psr/Log/LoggerInterface.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/monolog/monolog/src/Monolog/Handler/RotatingFileHandler.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/monolog/monolog/src/Monolog/Handler/StreamHandler.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/monolog/monolog/src/Monolog/Handler/AbstractProcessingHandler.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/monolog/monolog/src/Monolog/Handler/AbstractHandler.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/monolog/monolog/src/Monolog/Handler/HandlerInterface.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Support/Facades/View.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Support/Facades/App.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/filters.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Support/Facades/Route.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/routes.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Routing/Route.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/routing/Symfony/Component/Routing/Route.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/routing/Symfony/Component/Routing/RequestContext.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/routing/Symfony/Component/Routing/Matcher/UrlMatcher.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/routing/Symfony/Component/Routing/Matcher/UrlMatcherInterface.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/routing/Symfony/Component/Routing/RequestContextAwareInterface.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/routing/Symfony/Component/Routing/RouteCompiler.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/routing/Symfony/Component/Routing/RouteCompilerInterface.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/routing/Symfony/Component/Routing/CompiledRoute.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/controllers/Vest.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/controllers/BaseController.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Routing/Controllers/Controller.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Routing/ControllerServiceProvider.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Routing/Controllers/FilterParser.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/View/View.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Support/Contracts/RenderableInterface.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/View/Compilers/BladeCompiler.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/View/Compilers/Compiler.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/View/Compilers/CompilerInterface.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/View/Engines/CompilerEngine.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/View/Engines/PhpEngine.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/View/Engines/EngineInterface.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Support/Facades/DB.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/config/database.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Database/Connectors/MySqlConnector.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Database/Connectors/Connector.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Database/Connectors/ConnectorInterface.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Database/MySqlConnection.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Database/Connection.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Database/ConnectionInterface.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Database/Query/Grammars/MySqlGrammar.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Database/Query/Grammars/Grammar.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Database/Grammar.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Database/Query/Processors/Processor.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Database/Query/Builder.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Database/Query/JoinClause.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/models/Post.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Database/Eloquent/Builder.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Database/Eloquent/Relations/Relation.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/models/Category.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Database/Eloquent/Relations/BelongsToMany.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Database/Eloquent/Collection.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Support/Collection.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Database/Eloquent/Relations/Pivot.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/models/Intervjua.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/models/Kolumni.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/models/Magazin.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/models/Ponaski.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/models/Aglomer.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/models/Soopstenija.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Database/Query/Expression.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Http/Response.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/http-foundation/Symfony/Component/HttpFoundation/Response.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/http-foundation/Symfony/Component/HttpFoundation/ResponseHeaderBag.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/juy/profiler/src/Juy/Profiler/Facades/Profiler.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/juy/profiler/src/Juy/Profiler/Profiler.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/juy/profiler/src/Juy/Profiler/Loggers/Time.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/storage/views/973ea37de395b8bc2cbec2eeb3240a70
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Support/Facades/Request.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/storage/views/65889197b59f445d9581952ec68cc003
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/storage/views/7c6b0b4e3098c24deaa1e669e804c5df
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Routing/UrlGenerator.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/routing/Symfony/Component/Routing/Generator/UrlGenerator.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/routing/Symfony/Component/Routing/Generator/UrlGeneratorInterface.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/symfony/routing/Symfony/Component/Routing/Generator/ConfigurableRequirementsInterface.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/storage/views/80d76dc24a22b4a207d1fb96e4bafc8f
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/composers/MenuComposer.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/models/Menu.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/storage/views/bd54fb24b8919a9429ec513c71f6c32b
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/storage/views/c71671bfb195f6dfda83aadf83e15594
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/storage/views/5bd8189718f25157e9b1aafbb7df53b9
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/storage/views/9e354901859ef3a0bf7b992663049b3e
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/composers/WeatherComposer.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/lib/Wunderground.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/storage/views/888214b5d303e94b9eb4c6b95c4869ea
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Support/Facades/Config.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/config/datumi.php
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/storage/views/906ce6e25c7dcf46274b32857674ffe6
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/storage/views/3d7abf09949a70be54926cf1169d802b
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/storage/views/35e23a2651ca12bd9087b91323ac7889
/home/kumanovonews/domains/lv.kumanovonews.com/!app/laravel/app/storage/views/62db086911345fa3376af2c1238f32b1
Key Value
_token 2N1KI2PL3fRFjKi7VetxDCTiU7e3jJi6SYmyTp7H